Najprimernejši način ogrevanja

Peči na pelete so v naš dom vnesle domačnost

Ko smo še živeli v bloku, nam ni preostalo drugega kot to, da smo se greli s centralno kurjavo, s katero se je ogrevalo celotno blokovsko naselje. To je pomenilo višje stroške in plačevanje kurjave tudi takrat, ko je dejansko nismo potrebovali. V nočnem času je bila kurjava izklopljena, zato smo se ponoči morali greti z električnimi radiatorji. Skratka, plačali smo veliko, za malo muzike. Ko smo se preselili v lastno hišo, so se stvari spremenile. Ko si sam svoj gospodar in si ti tisti, ki ima v rokah vse vajeti, se lahko odločaš tudi, na kakšen način se boš grel. Veselili smo se dejstva, da ne bomo več odvisni od centralnega ogrevanja in se hitro lotili naše nove naloge – lova na najprimernejši način ogrevanja.

Iskali smo nekaj, kar bi bilo ekološko, trajnostno, bi nam zagotavljalo prihranek in nas seveda dobro grelo. Našo pozornost so pritegnili ogrevanje na biomaso in peči na pelete. Na koncu smo se odločili za slednje. Razlog za to je, da nas je popolnoma prevzel videz teh peči, ki v domu pričarajo domačnost in ponovno združijo vso družino kot nekoč ob kaminu. Zelo všeč nam je bilo, da za gorivo uporabljajo les, ki spada med lokalne in obnovljive vire energije. Prav goriva iz lesa, kot so peleti, predstavljajo najpomembnejšo alternativo potratnim fosilnim gorivom, kot je na primer kurilno olje.

Vedno več ljudi v naši državi se odloča za peči na pelete oziroma za uporabo lesnih goriv, kot so še drva, briketi in sekanci, saj je cena kurilnega olja v zadnjem obdobju skokovito narasla. Čeprav so peleti sedaj poceni, bo njihova cena, če upoštevamo tržno logiko, v prihodnjih letih vendarle nekoliko narasla, vendar bomo v vsakem primeru zanje plačali bistveno manj kot za druga goriva. Na koncu se nam na račun cene pelet izplača investicija v spremembo ogrevalnega sistema.