Prehrana

Kako zdrava je čičerika?

Je ena izmed stročnic in spada med najstarejše stročnice. Čičerika je bogat vir beljakovin, folne kisline, fosforja, vlaknin, ki pa ima nizko vrednost beljakovin in skoraj brez maščob.

Da si boste lažje predstavljali vam pokažemo na primeru:

Če zaužijemo 100 gramov zrele in kuhane čičerike nam to prinese:

  • 164 kalorij
  • 2,6 gramov maščob
  • 0,27 gramov nasičenih maščob
  • 7,6 gramov vlaknin
  • 8,9 gramov beljakovin
  • In še nekatera druga pomembna hranila.

Ste videli, kako zdrava je.

Ne obstaja pa samo ene veste čičerike, ampak poznamo kar tri:

Sorta desi, je manjša sorta, ki ima temnejša zrna, strok pa je grob. Pridelujejo jo v Indiji.

Sorta bombaj je tudi temnejša tako kot desi, samo da je večja. Ravno tako jo predelujejo v Indiji in ima visoko vrednost vlaknin in je zato zelo primerna za sladkorne bolnike.

In še sorta kabuli, ta sorta je večja, svetlejša, njeni stroki pa so gladki. Pridelujejo jo v južnih delih Evrope.

Lahko kupimo že narejeno čičeriko v konzervi, če pa le imamo čas pa raje kupimo suha zrna in jo pripravimo doma sami. Res nam bo vzelo malo več časa, vendar bo jed iz čičerike sigurno bolj zdrava in v končni fazi tudi boljšega okusa.

Glede priprave, pa moramo vedeti, da se čičerika namaka. Če imamo suha zrnja, moramo ta namakati v vodi čez noč od 12 do 14 ur. Potem pa jo še kuhamo 30 min. Če pa je ne namakamo, jo moramo sigurno kuhati eno do dve uri. Tako lahko pripravimo ogromno jedi, res je da bolj kuhane jedi in manj pečene. Tako je lahko čičerika kuhana v juhi ali pa pripravljena v rižoti, vsekakor imamo na razpolago različne vrst solat.

Čičerika ima posebno mesto po celotni Evropi, Indijskega polotoka, v Sredozemlju, v Arabskih deželah, Mehiki, Filipinih in ljudje vedo kako je zdravilna.